in

Windows 7

Az otthoni felhasználók mellett rengeteg olyan cég is van, ahol a már nyugdíjba küldött Windows 7-et használják – elég gyakran komoly munkákra. Nem jól teszik.

Amikor egy szoftver, például egy operációs rendszer támogatását szüntetik meg a cégek, az emberek hajlamosak elfeledni, mennyi sok vállalat lehet, ahol még ezeket a programokat használják. Megkockáztatjuk: nem egy olyan is akad, ahol legyintenek, mondván, nem lesz semmi baj.

A napokban a Windows 7 felett is eljárt az idő, miután a Microsoft – a sokszor kommunikált határidő lejárta után – levette a kezét az oprendszerről. Bár a rendszer nem fog összeomlani, a számítógépek pedig ezután is elindulnak, a szakemberek azt javasolják, hogy a szoftvert senki nem használja tovább.

Ebben a tekintetben tűnik nagyon érdekesnek (és elszomorítónak) az Ars Technica összeállítása, melyben egy kutatás eredményeit ismertetik. E szerint az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a megkérdezett cégek 53 százaléka válaszolta azt, hogy a 10 éves oprendszeren végzi a feladatokat. (A Kollective felmérése nem a napokban készült, de a tapasztalatok alapján okkal feltételezhető, hogy az érintett vállalatok a támogatás lejárta után sem váltottak frissebb Windowsra.)

Az eredményekből az is kiderült, hogy a Windows 7 vállalati közegben való alkalmazása főleg a briteknél jellemző: a vizsgálat idején a cégek kétharmada mondta azt, hogy erről a szoftverről dolgozik. Amerikában kicsit jobb a helyzet, ott ugyanis már korábban megkezdődött az átállás, ám így is találtak 40 százalékot, ahol nem frissítettek. Sőt: olyan válaszadó is akadt, akinek fogalma sem volt, milyen rendszert használnak a cégnél.

A jelenség az Ars Technica szerint azért is aggasztó, mert a Windows 7-et nem csak nagynevű cégek alkalmazzák, sok városi könyvtárban, illetve a kormányzat irodáiban is ezt a szoftvert használják az alkalmazottak.

A lap megjegyzi, érdekes lesz látni, vajon a Windows 7 esetében is bekövetkezik-e olyan tragédia, mint amilyet a Wannacry elszabadulása okozott. Sok cég ugyanis nem állt át frissebb szoftverre, helyette a lejárt XP-t használták tovább. A gyorsan terjedő vírus miatt azonban a gépek annyira belassultak, hogy képtelenség volt velük dolgozni. A Microsoftnak sebtében kellett beavatkoznia, és javítást készítenie a már rég nyugdíjazott rendszerre. A gondot elsősorban kormányzati szervek és kórházak jelentették.

Forrás: hvg.hu

What do you think?

Written by Roli

Hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Loading…

0

Hozzászólások

0 Hozzászólások

Újdonság a Windows 10 Számológépben